Zo pakken we samen de droogte aan

Kortetermijnacties alleen lossen het droogteprobleem niet op. Maar dat wil niet zeggen dat je helemaal niets kan doen. Met deze drie aandachtspunten maak je mee het verschil!

1. Beperk je drinkwaterverbruik

We gebruiken nog te veel kostbaar drinkwater voor toepassingen waarvoor helemaal geen drinkwaterkwaliteit nodig is. Zoals het toilet doorspoelen, de auto wassen of het zwembad vullen. Denk daarom goed na over je drinkwaterverbruik en gebruik alleen kraanwater als het écht niet anders kan. Niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door.

2. Hou regenwater vast

Om de droogteproblematiek zo veel mogelijk binnen de perken te houden en het herstel van het grondwaterpeil in de hand te werken, is het van belang dat we zo slim mogelijk omgaan met regenwater. Vang regenwater daarom in de mate van het mogelijke op om te gebruiken voor het toilet, je tuin of de was. Dit is trouwens verplicht als je bouwt of grondig renoveert.

Zorg er daarnaast voor dat regen rondom je woning kan infiltreren. Stuur overtollig regenwater pas in laatste instantie naar het riool. Er zijn tal van manieren om regenwater rondom je woning in de bodem te laten infiltreren. Een goedkope oplossing is het inmengen van rijnzand in de bodem, zodat de ondergrond luchtiger wordt en regenwater makkelijker binnendringt.

Nog een goedkoop alternatief voor mensen met meer tijd en plaats in de tuin, is een wadi. Dit is een soort kom die je zelf kan uitgraven (een 30-tal centimeter volstaat) en inzaaien met gras. Als je het water van je terras, tuinhuisje of een ander verhard oppervlak hiernaartoe leidt, kan het geleidelijk in de bodem infiltreren.

Tip: de goedkoopste manier om regenwater in de grond te laten infiltreren is minder verharden. Denk hieraan bij de aanleg van je tuin of oprit, dat scheelt meteen ook een pak geld!

3. Maak je omgeving klimaatrobuuster

In de loop der jaren is door het volbouwen van onze omgeving, het kappen van bomen en het verdwijnen van kleine landschapselementen zoals hagen en houtkanten onze leefomgeving minder veerkrachtig geworden. Gelukkig kunnen we het tijd keren door de aanplant van bomen, het verbeteren van de bodem en meer natuur en water toe te laten.

Denk zelf ook na wat je kan doen in jouw tuin. Bijvoorbeeld extra bomen planten. Zo blijft het op warme dagen fris en beperk je waterverlies uit gazon en grond. Maai je gras ook niet te kort, want zo is het veel minder waterbestendig en moet je het beregenen om het mooi groen te houden. Zo gaan massale hoeveelheden water verloren. Met een langer gazon is je bodem beter beschermd tegen warmte en zon en dus ook tegen uitdroging.